Laddar Evenemang
Hybrid Hybrid Evenemang

Hopp på burk – Vad går att påverka med placebo?

Stockholmskretsen arrangerar en temakväll kring placebo och dess effekter. Det här vill du inte missa! Professor Karin Jensen, Karolinska institutet kommer föreläsa och diskutera med oss kring flera viktiga områden inom forskning och användning av placebo. 

Temakvällen sätter fingret på den svårdefinierade gränsen mellan vad vi tror, vad vi känner och vad som händer i kroppen. Kan och i så fall hur kan en till synes verkningslös behandling påverka en sjukdom positivt? Varför kan placebo ibland fungera lika bra som smärtstillande medicin? Varför kan låtsaskirurgi göra patienter nöjda? Och hur kan en märklig ritual före en tävling höja elitidrottarens prestation?

Karin Jensen leder en forskargrupp inom placeboforskning vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. Hon har varit postdoc vid Harvard under flera år och har ett stort antal vetenskapliga publikationer inom området. Karin Jensen är även författare till den populärvetenskapliga boken Hoppets anatomi: Om förväntanseffekter och placebo (2022) .

Glöm inte anmäla dig idag och skicka din fråga kring placebo till: laura.andersson@apotekarsocieteten.se

Program

18.30 Fika

19.00 – 19.10 Välkommen

19.10 – 21.00

  • Detta är Placebo och Nocebo
  • Mekanismer bakom placeboeffekten
  • Placeboanvändning inom vården och forskning
  • Placebo för Smärtbehandling och vid psyskisk ohälsa
  • Finns placeboeffekten på apotek?
  • Placeboeffekt i framtiden – inklusive frågestund.

Tid & Plats

19 november

Fika från kl. 18.30
Föreläsning kl. 19-21

Wallingatan 26 A  eller online