Laddar Evenemang
Virtual Evenemang Virtual Evenemang

Äldres läkemedelsanvändning – optimering vid utskrivning

Sektionen för sjukvårdsfarmaci bjuder in till tre lunchföreläsningar om aktuell forskning/projekt inom sjukvårdsfarmaci i Sverige, Del 1

Forskare och projektledare kommer att presentera sina pågående eller nyss avslutade projekt. Tid kommer också att ges för frågor.

Ahmed Al Musawi är legitimerad receptarie sedan 2014 och blev legitimerad apotekare 2019. Han har arbetat på öppenvårdsapotek och är nu doktorand vid Malmö Universitet, där han bedriver ett forskningsprojekt som syftar till att förbättra läkemedelsanvändningen för äldre. Forskningen fokuserar på att optimera läkemedelslistan vid sjukhusutskrivning och utveckla metoder för att förbättra läkemedelsföljsamheten. Läkemedelslistan vid vårdövergångar är många gånger inte korrekt, vilket kan leda till läkemedelsrelaterade problem. Dessutom är följsamheten bland äldre med kroniska sjukdomar inte bra; den beräknas vara cirka 50%, vilket kan leda till sämre utfall för patienterna, sjukvården och samhället. I projektet undersöks också de erfarenheter och perspektiv som individer har gällande läkemedelsinformation och användning av läkemedel.

I presentationen kommer Ahmed att diskutera projektets resultat hittills och hur dessa insikter kan bidra till att förstå de utmaningar och möjligheter som finns inom området. Dessutom kommer han att berätta om den pågående studien där den apotekarledda interventionen inom ramen för MIMeRiC-studien testades. En komplex intervention testades för att förbättra följsamheten och behandlingen av patienter med kranskärlssjukdom (CHD). Interventionen baserades på konceptet farmaceutisk vård och syftade till att stödja patienternas uppfattningar om läkemedel och läkemedelsrelaterade problem under det första året efter diagnos av CHD, med målet att öka följsamheten till sekundärpreventiva läkemedel och därigenom förbättra hälsoutfallen. Nu görs alltså en utvärdering av denna intervention.

Presentationen ger insikter i hur farmaceuter kan spela en avgörande roll i att stödja äldre patienter i sin läkemedelsanvändning och hur forskningen kan informera och förbättra denna process.

Tid & Plats

Digitalt via zoom
Tisdag den 5/11
Kl. 12.00 – 12.45

Varmt välkommen önskar sektionen för Sjukvårdsfarmaci!