Sju frågor till Pontus Nauclér,
ordförande i terapinätverket ACTION Sweden
18 nov 2024
Terapinätverket ACTION Sweden och Apotekarsocieteten har tagit initiativ till rundabordssamtal med för att underlätta för företagsinitierade kliniska prövningar om akuta infektioner. Efter det andra mötet passade vi på att ställa några frågor till Pontus Nauclér, överläkare och docent inom infektionsmedicin, som har lett samtalen.
Kan du berätta om terapinätverket ACTION Sweden, Alliance for Clinical Trials on acute InfectiONs in Sweden?
– ACTION Sweden är ett nationellt nätverk och en plattform för samverkan mellan Sveriges infektionskliniker och andra specialiteter i syfte att möjliggöra högkvalitativ klinisk forskning om akuta infektioner. ACTION Sweden har en styrgrupp som består av representanter från Sveriges sju universitetskliniker. Dessutom finns en kontaktperson för nätverket på 26 infektionskliniker i Sverige vilket gör att nätverket lätt kan skicka ut förfrågningar om studier samt samordna inkludering av patienter i multicenterstudier.
– ACTION Sweden gör att Sverige har större möjligheter att göra kliniska studier som verkligen innebär en bättre vård för våra patienter. Det ökar också Sveriges konkurrenskraft att utföra kliniska prövningar och bidrar till Sveriges pandemiberedskap.
Hur kom det sig att ACTION Sweden och Apotekarsocieteten bjöd in organisationer utanför terapinätverken till rundabordssamtal om företagsinitierade kliniska prövningar om akuta infektioner?
– Vi vill skapa förutsättningar för en bättre dialog och samverkan mellan forskaren inom området akuta infektioner och läkemedelsföretag för att öka möjligheterna att företagsinitierade kliniska prövningar utförs i Sverige. Vi tror att terapinätverket ACTION Sweden kan bidra till detta. Om vi pratar med en gemensam röst är vi starkare.
Vad har samtalen lett till hittills?
– Under mötet belystes både svårigheter och möjligheter att utföra företagsinitierade kliniska prövningar i Sverige. Exempelvis har vi inte patientunderlag till att inkludera patienter med infektioner orsakade av vissa multiresistenta bakterier. Däremot har vi stora möjligheter att inkludera patienter i kliniska vaccinprövningar och i prövningar av läkemedel mot virala luftvägsinfektioner. Från ACTION Sweden har vi i samråd med läkemedelsföretagen tagit fram en 2-sidors beskrivning varför det är gynnsamt att utföra kliniska prövningar om akuta infektioner i Sverige. Vi har också diskuterat att ACTION Sweden kan agera som en ”single-point of entry” för företag när de vill göra en” feasibility” förfrågan. För detta ändamål har vi tagit fram en check-lista med information som behöver finnas för att ACTION Sweden ska kunna svara på en ”feasibility” förfrågan. ACTION Sweden har som mål att svara inom 7 dagar. Vi arbetar för att korta ledtider genom att ACTION Sweden kan svara snabbt, men också genom att synka avtalsprocesser.
Vad blir nästa steg?
– Vi planerar att ha fortsatt årliga möten mellan ACTION Sweden och läkemedelsföretagen för att optimera samverkan.
Hur ser du på regeringens uppdrag till Läkemedelsverket att bygga upp en organisation, Swetrial, för nationellt partnerskap kring kliniska prövningar?
– Jag tror att horisontella terapinätverk är viktiga för att underlätta utförandet av kliniska prövningar. Vi utför fyra kliniska prövningar inom nätverket. ACTION Sweden har underlättat samverkan kring dessa multicenterstudier. ACTION Sweden samverkar även med Ecraid vilket är ett europeiskt nätverk för kliniska studier inom infektionsområdet. Detta har gjort att Sverige har kunnat gå med i flera stora internationella kliniska prövningar. Dessa studier kommer att ge viktiga och solida resultat om hur vi ska behandla patienter med svåra infektioner. ACTION Sweden vill gärna vara en part i uppbyggnaden av ett nationellt partnerskap kring kliniska prövningar.
Hur ser du att ert nätverk, infektionsnätverket, kan bli en del i denna organisation?
– Vi har erfarenhet av uppbyggnad av ett terapinätverk vilket är viktigt när en ny organisationsstruktur byggs upp. Jag tänker att man kommer att behöva ett antal pilotområden för uppbyggnaden av en sådan organisation. Infektionssjukdomar och ACTION Sweden skulle kunna vara ett sådan pilot.
Slutligen, vad är din uppmaning till beslutsfattare på det här området?
– Horisontell samverkan inom specialiteten, exempelvis infektionssjukdomar, och mellan lärosäten och kliniker är avgörande för att utföra stora kliniska prövningar. Strukturer för denna samverkan måste finnas på plats och kan inte byggas upp för varje enskild studie. Fragmentering och ego måste stå tillbaka för samverkan. På detta sätt kan vi utföra prövningar som verkligen gör skillnad för våra patienter.