Donatorns vilja styr om du kan få stipendium
Carl Gustaf Lennhoff, bilden, och hans fru Lilly Lennhoff är några av dem som testamenterade pengar för utdelning av Apotekarsocieteten.
Varje år kommer det in mängder av ansökningar till Apotekarsocietetens stiftelser. Öka chansen att lyckas med din ansökan genom att förstå donatorernas vilja.
Möjligheten att söka stipendium via Apotekarsocieteten kan vi tacka svunna tiders donatorer för.
– Det var vanligare förr att en stiftare bad en viss organisation att förvalta stiftelsen och säkerställa att pengarna används enligt de ändamål som angetts i stiftelseförordnandet – ett dokument som styr hur stiftelsen ska verka, berättar Jenny Lengborn, controller på Apotekarsocieteten.
Styrs av särskilda regler
De flesta av stiftelserna hos Apotekarsocieteten är inriktade på att stödja utbildning eller vetenskaplig forskning. Även om det kan låta som att det stämmer överens med medlemmarnas intressen är det inte alltid som dagens förutsättningar och utbildningar matchar de som var vanliga när stiftelserna grundades.
– När stiftarna donerade pengarna gav de instruktioner utifrån den tidens läkemedelsbransch, vilket kan upplevas lite gammalmodigt i dag, menar Kristina Jern, verksamhetschef på Apotekarsocieteten och ansvarig för stipendierna inom fort- och vidareutbildning.
Stiftelser styrs av Stiftelselagen. Stipendiekommittéerna, som beslutar om tilldelning, måste förhålla sig till det ursprungliga syftet. Både vem som är behörig att få stipendium och ändamålen måste följa donatorns avsikt. Ibland finns det också prioriteringar mellan olika syften.
– Stipendierna som har ändamål relaterade till utbildning och forskning kan inte delas ut för att till exempel betala av studielån eller klara uppehället, säger Kristina Jern.
”Vi vill dela ut”
Att uppfylla ansökningskriterierna är ingen garanti för att bli tilldelad stipendium, poängterar Kristina Jern. Utöver stipendiekommitténs granskning kan det vara en fördel att vara medlem i Apotekarsocieteten. Medlemskap ger förtur om det finns många med likvärdiga kvalifikationer. Det är också viktigt att veta att beslut om stipendietilldelning inte går att överklaga. När kommittén eller förvaltaren har fattat sitt beslut, är detta slutgiltigt.
– Vi vill verkligen dela ut alla medel som vi kan och vi hoppas att vårt nya ansökningsverktyg ska göra det lättare att skicka in en komplett ansökan, så att de som är behöriga får så goda chanser som möjligt att bli tilldelade stipendier, säger Kristina Jern.
Stiftelser & stipendier inom Apotekarsocieteten
FAKTA
En stiftelse grundas av en donator, som bidrar med ett kapital och sätter upp villkor för hur dessa medel ska användas. Donatorn, eller stiftaren, specificerar vem som ska få stöd och till vilka ändamål som pengarna ska gå, och dessa riktlinjer finns dokumenterade i stiftelseförordnandet. Förvaltaren av stiftelsen har sedan ansvar för att följa dessa riktlinjer och se till att tilldelningen av stipendier sker på rätt sätt.