Stipendier för fort- och vidareutbildning samt understöd kan sökas två gånger om året, med sista ansökningsdag 31 mars resp. 31 oktober. För våra forskarstipendier sker utlysning två gånger om året, med sista ansökningsdag 31 mars resp. 31 oktober.
Det varierar för olika stiftelser så man behöver se vilket ändamål de olika stiftelserna har. För fort- och vidareutbildning är chansen att få ett stipendium störst för apotekare. För forskningsstipendier behöver man vara doktorand/disputerad eller forskarstuderande. I första hand sökande knutna till svenskt universitet alternativt aktiv inom forskning tex på myndigheter eller forskningsinstitut i Sverige.
Ja, de är personliga och kan inte ges till företag/ institution.
Ja alla stipendier är skattefria
Ja för flera av stipendierna men det gäller inte post doc stipendierna eller Apotekens bidrag för bättre läkemedelsanvändning.
Nej, men medlemmar har företräde vid lika meriter.
Nej, man kan få ett stipendium under förutsättning att man kommer in på utbildningen och pengarna betalas ut när man skickat in antagningsbevis.
För längre utbildningar, som ger minst 7,5 högskolepoäng, finns möjlighet att få ersättning för inkomstbortfall men det är från och med 2023 maximerat till 60.000 kr/ termin för fulltidsstudier
Det kräver att man vid rekvirering skickar in beviljat intyg för tjänstledighet från arbetsgivaren.
Ja, men då behöver man göra en prioritering av de olika ändamålen som man söker för.
Nej inte alls, det gäller endast någon av de mindre stiftelserna.
Ja, men man får endast beviljat stipendium för ett år i taget.
Man får göra en uppskattning av kostnaderna och kommittén gör därefter en rimlighetsbedömning.
Efter sista ansökningsdag kommer besked inom 1-2 månader om du beviljats stipendium eller fått avslag.
Har du fått stipendium beviljat kan du rekvirera det via länken i brevet eller via ”Mitt stipendiekonto”.
Efter rekvirering kan det ta 1-7 dagar innan utbetalningen sker.
Ja, de delar av stipendiet som inte behövs, t.ex om kursen genomförs digitalt ska återbetalas. Det gäller också om man inte har möjlighet att genomföra den aktivitet man fått stipendium för.
Man får höra av sig till handläggaren på Apotekarsocieteten för att höra om det går. Det gäller även om man vill skjuta upp utnyttjandet till ett senare tillfälle.
Direkt efter att den aktivitet man fått stipendium för är avslutad.
Olika stipendier har olika krav. För stipendium inom fort- och vidareutbildning ska man till exempel skicka in kvitto på deltagaravgift och personligt kursintyg eller registerutdrag vid universitetsstudier. För forskningsstipendier gäller andra regler. Har du betalat en deltagaravgift ska det redovisas med bifogat kvitto.
Då får man ett återkrav och inte möjligheten att få nya stipendier.
För stipendier beviljade före 230901 skickar du ditt
underlag till Annika Lundvall
annika.lundvall@
apotekarsocieteten.se
För stipendier beviljade efter 230901 återrapporterar du själv via mitt stipendiekonto.
Det är många som söker som är behöriga och stipendiekommittéerna prioriterar utifrån stiftelsens riktlinjer. Det finns aldrig någon garanti att få ett stipendium. Tilldelning är en förmån som en begränsad skara sökande får möjlighet till.
Kakor
Vi har kakor! Om du tycker det är ok, klickar du bara på "Acceptera alla". Du kan såklart välja vilken typ av kakor du vill ha genom att klicka på "Inställningar".
Läs vår integritetspolicy